Monday, October 24, 2016

Hyvä työpaikka

Tämä on pieni mainos Finlandiahemmetistä.
Joka perjantai talo tarjoaa Fikan eli kahvihetken työntekijöilleen ilmaiseksi. Juomme ja syömme rauhassa, johtaja mukana ja juttelemme päivän tapahtumista.


Sunday, October 23, 2016

Saattohoitoa

Harjoitteluuni kuuluu myös saattohoito. Omassa työssäni olen ollut saattohoitamassa ja laittamassa vainajaa, mutta nyt olen päässyt hieman näkemään miten asiat Ruotsissa etenevät.

Suomi-kodilla iäkäs, yli yhdeksänkymmentä vuotta, asukas meni heikkoon kuntoon. Kuumetta, kivulias, erittäin rohiseva hengitys ja apulihaksilla osittain hengittäminen. Lääkäri oli juuri silloin talossa ja määräsi kivun lievitystä ja tavallisten lääkkeiden lopettamisen. Asukas oli ennekin ollut huonossa kunnossa, mutta nyt tuntui siltä, ettei hän enää jaksa elää.



Suomi-kodilla kenekään saattohoitopäätöksen saaneen asukkaan ei tarvitse olla hetkeäkään yksikseen. Johtaja on määrännyt, että joku aina valvoo asukkaan luona. Valvomista tietysti vuorotellaan, mutta silloin talossa on vartavasten ylimääräisiä työntekijöitä, myös yöllä.

Erittäin hienoa on myös se, että asukasta pyritään nostamaan ylös, kunnolliseen istuma-asentoon tai kokonaan nosturilla ylös, jos asukas vain on pystyvä siihen. Siis, vaikka ollaan jo saattohoitotilanteessa. Selityksenä se, että kunnollisessa istuma-asennossa keuhkot saavat paremmin ilmaa, mikä auttaa limaisuuteen. Mekin nostimme asukasta ja todellakin, hän pystyi hengittämään hyvin ilman rohinaa. Istumiset eivät kestäneet kuin noin 20-30 min.

Asukkaan luona valvottiin pari päivää tauotta. Minäkin valvoin vuorossa monta tuntia. Sukulaisia kävi ja ihme tapahtui. Asukas toipui ihmeen kaupalla taas virkeäksi. Ei voi muuta kuin ihmetellä ihmisen elämänhalua.

Saturday, October 22, 2016

Arkea

Päivät kuluvat Suomi-kodilla nopeasti. Olen päässyt arkirytmiin melko hyvin kiinni ja tutustunut asukkaisiin.
Sairaanhoitajan matkassa pääsin toistamiseen ottamaan verikokeita. Lääkäri käy joka viikko ja pääsin kierrolle mukaan. Oli mukava seurata miten lääkäri meni hoitoa tarvitsevien kotiin. Jutusteli mukavia ja nauratti asukkaita.
Lääkkeiden jakoa en ole vielä tehnyt. Jokaisen lääkeannoksen jälkeen kuuluu kirjata vihkoon mitä antoi ja kuka antoi. Kaikki kirjaukset ovat ruotsin kielellä, mikä ei kyllä suju, sillä kodilla puhutaan asukkaille suomea.

Ruotsia olen silti joutunut käyttämään. Huomaan, että ymmärrän kieltä jotenkuten, vaikken pysty tuottamaan. Fysioterapeutti tuli taloon ja minä satuin menemään ovea aukaisemaan. Ensiksi sanoi hänelle etten ymmärrä, mutta kun vakihenkilökuntaa ei näkynyt pyysin häntä kertomaan asiansa. Ja  ymmärsinhän minä! Pystyin vastaamaan kysymyksiin ja neuvomaan eteenpäin.

Sunday, October 9, 2016

Eroavaisuuksia lähihoitajan toimessa


Lähihoitajan toimenkuva on erilainen Ruotsissa kuin Suomessa.

Ruotsissa koulutus kestää vain 1,5 vuotta. Suomessa taas noin 2,5 vuotta riippuen millä linjalla olet ja mikä on pohjakoulutuksesi.

Suurin hämmästelyn aiheeni on lääkehoidossa. Lähihoitajat eivät jaa lääkkeitä mitenkään esim. dosetteihin. Lähihoitaja EI saa antaa MITÄÄN lääkkeitä potilaalle ilman, että kysyy ensiksi sairaanhoitajalta. Eli jos potilas valittaa kipua, niin lähihoitaja ei saa antaa edes tavallista parasetamolia (Pamol). Tai jos vatsa on kovalla, niin lähihoitaja ei saa antaa vatsan pehmennyslääkettä (Levolac). Vaikka potilaan omassa kaapissa olisi näitä lääkkeitä, niitä ei saa antaa. Lähihoitaja saa antaa lääkärin määräämät ja sairaanhoitajan jakamat lääkkeet potilaalle.

Jos sairaanhoitajaa ei ole enää talossa esim. iltavuoron aikana, pitää lähihoitajan soittaa kunnan sairaanhoitajalle, joka antaa lääkemääräyksen. Eli vielä kerran. Jos potilas valittaa päänsärkyä illalla, soittaa lähihoitaja kunnan sairaanhoitajalle, joka antaa luvan antaa buranaa.

Sairaanhoitaja perusteli asiaa sillä, että Ruotsissa on ollut paljon väärinkäytöksiä ja lääkevirheitä lähihoitajien toimesta, johtuen puutteellisesta koulutuksesta.

Ruotsissa lähihoitaja ei myöskään ota verinäytteitä, pistä tai katetroi. Moni työkaverini onkin kysynyt opiskelenko sairaanhoitajaksi, sillä otan, ja tulen ottamaan verinäytteitä.

Kuva on Suomi-kodin sisäpihalta. Eikö olekin viihtyisää =)

Adjö!


Finlandiahemmet



Unohtui esitellä Finlandiahemmet, joten pieni info näin aluksi.


Finlandiakoti on vanhusten hoitokoti, joka ensisijaisesti on tarkoitettu suomenkielisille hoitoa ja tukea tarvitseville vanhuksille. Kodin omistaa säätiö ja toimintaa ohjaa Finnservice i Skövde AB.
Talon toiminnan kulmakivinä ja tarkoituksena on vanhuksille turvallisuuden tunteen luominen, mahdollisuus omaan elämäänsä vaikuttamiseen, palveluiden korkeatasoisuus ja helppo saatavuus sekä yksilöllisesti muokatut hoito-, aktiviteetti- ja tukipalvelut. Ihmisen tarpeet ohjaavat hoidon sisältöä ja hoitotyö tapahtuu suomen kielellä. Koko hoitohenkilökunta on äidinkieleltään kaksikielisiä. Meiltä löytyy sairaanhoitaja jolla on talon asukkaiden hoitovastuu ja henkilökunnassa monella on erikoiskoulutus mm, saattohoitoon, psykiatriseen hoitoon ja dementiahoitoon.
Finlandiakoti sijaitsee Skaraborgissa ja löytyy keskeiseltä paikalta Skövden kaupungista, Mariebergsgatan 21, lähiöalueelta nimeltään Norrmalm. 



Huoneistot joissa asukkat asuvat ovat 56,5 neliöä ja sisältävät 2 huonetta, keittiön, kylpyhuoneen, saunan ja ulkoterassin. Yhteisasuminen aviopuolison kanssa on mahdollista, jos kunnan sosiaalisihteeriltä on sellainen tukipäätös.
Finlandiakoti on yksikerroksinen rivitalotyylinen rakennus, jonka yhteisissä tiloissa on mm, ruokasali, keittiö, pesutupa ja kaksi sisäpihaa puutarhakalusteineen, suuri juhlasali isolla televisiolla josta näkyy mm, suomikanava. Talossa on myös jalkahoitaja. Tällähetkellä asukkaita on 23.

Voit lukea lisää osoitteesta http://seniorval.se/aldreboende/skovde/finlandia-koti-finlandiahemmet

Tuesday, October 4, 2016

Finlandiahemmet, Skövde, Ruotsi

Kolmas kerta toden sanoo. Jospa tämä kirjoitus lähtisi maailmalle.

Ruotsissa ollaan! Lauantaina saavuin Viking Linella puolitoista tuntia myöhässä kovan myrskyn takia. Junakin melkein jätti laiturille, koska laituri vaihtui pienellä varoitusajalla. Ja uusi laituri oli täysin eripuolella isoa Central resaa. Hieman on kokoeroa Helsingin rautatieasemalle. Pääsin silti junaan ison ja painavan laukkuni kanssa ja matka kohti Skövdeä sai alkaa.

Kolmen tunnin körötys ja vastassa oli mukava ja rempseä Eija-johtaja. Hän esitteli minulle pikapikaan Suomi-kodin, vuokra-asunnon, keskustaa ja upean Billingen urheilukompleksin.
Sunnuntaina otin rennosti. Kävin kaupassa, keskustassa ja Billingen vuorella lenkillä. Hienot oli maisemat ja muutenkin kaikki on niin söt och fin =)

Maanantaina alkoi työt puoli kahdeksan. Sain hyvän perehdytyksen ja pääsin työntekijän mukaan tutustumaan asukkaisiin ( joita on 23) ja taloon. Oma ohjaajani ei ole ensimmäisellä viikolla paikalla, mutta saan olla silti jonkun vakkarin mukana. Ruotsin kieltä ei ole tullut puhuttua kuin vähän vuokranantajan kanssa. Suomi-kodilla asukkaille kuuluu puhua suomea ja vaihtaa asukkaan kieli takaisin suomeksi, jos se on muuttunut ruotsiksi.

Tiistaina pääsin heti aamusta sairaanhoitajan mukaan. Sain ottaa verinäytteen siipineulalla, mikä onnistui hienosti. Kiitos sairaanhoitajan hyvästä opastuksesta. Pieni ero oli näytteen otossa Suomeen verrattuna. Pistokohtaa ei desinfioida mitenkään, vaikka piikki menee suoneen.  Pääsin myös viemään näytteen paikalliseen terveyskeskukseen. Skövdessä on monta pientä terveyskeskusta pitkin kaupunkia. Terveyskeskus voi olla vaikka kerrostalon asunnossa! Asiakas saa itse valita mihin terveyskeskukseen menee. Ja jos hän ei ole tyytyväinen lääkäriin, voi hän vaihtaa terveyskeskusta. Eli mitään isoa kompleksia ei ole, vaan monta pientä siellä täällä.

Huomenna iltavuoroon. Vi ses!
Tiina =) 

Kuvia tulee, jos saan reistailevan kännykkä blogini toimimaan.